Language

tagrol mentol

Tagrol Ment1 (Mentol) 

Związek o silnym, charakterystycznym zapachu miętowym, jeden z głównych składników olejku miętowego. Charakteryzuje go działanie odświeżające, kojące, chłodzące, znieczulające, łagodzące podrażnienia. Wyjątkowe właściwości oddziaływania na zakończenia nerwowe stóp wywołują uczucie orzeźwiającego chłodu, dając jednocześnie poczucie relaksu i odprężenia zmęczonej skóry. Dodatkowo, mentol pomaga uzyskać lepszą penetrację różnych substancji aktywnych i kontroluje prawidłowe natłuszczenie skóry.

Czy wiesz, że:

Mentol znany był w Japonii już ponad 2000 lat temu. Jego lecznicze właściwości wykorzystywali starożytni Egipcjanie. Informacje na temat zastosowania mięty pojawiają się w papirusie pochodzącym z około 1550 roku przed naszą erą. W liściach mięty występuje od 1,5 do 2,5 % olejku eterycznego, którego głównym składnikiem (50%) jest właśnie mentol. Do dnia dzisiejszego mięta stanowi naturalne źródło pozyskiwania tego związku. Jest on wyodrębniany głównie z mięty pieprzowej

Mentha piperita, gdzie bardzo często towarzyszą mu domieszki mentonu, oraz octanu mentylu. Naturalne źródło mentolu mogą jednak stanowić także inne gatunki tej rośliny. Ważny surowiec służący do pozyskiwania naturalnego mentolu stanowi Mentha arvensis, gatunek hodowany głównie w Indiach w regionie Uttar Pradesh.
W małym stężeniu mentol zapewnia efekt ochłodzenia. Związek ten nie powoduje faktycznego obniżenia temperatury, jednak jest zdolny do wywoływania tego uczucia i to zarówno kiedy jest wdychany, spożywany czy też stosowany na skórę. Oprócz charakterystycznego zapachu i efektu chłodzenia mentol wykazuje miejscowe działanie znieczulające, przeciwzapalne, zmniejsza podrażnienia błon śluzowych.

W preparatach kosmetycznych mentol, ze względu na działanie chłodzące i przeciwświądowe, wykorzystywany jest w celu zmniejszenia swędzenia skóry. Z powodu tego efektu można go spotkać w kosmetykach po opalaniu, gdzie często towarzyszą mu surowce nawilżające między innymi ekstrakty z aloesu.

W XXI wieku twórcy receptur kosmetycznych rozpoczęli poszukiwania substancji aktywnych będących w stanie oddziaływać na upostaciowione zakończenia nerwowe i wpływać na zależne od nich reakcje. Dyskusja na temat nowej grupy produktów kosmetycznych określonych mianemneurokosmetyków rozpoczęła się w 2007 roku, podczas spotkania New York Society of Cosmetic Chemists (NYSCC). Jej obecnym rezultatem jest powstanie nowej kategorii preparatów kosmetycznych, będących w stanie wywołać reakcję centralnego układu nerwowego w odpowiedzi na miejscowe działanie kosmetyku. Wśród najpowszechniejszych obecnie neurokosmetyków wymienia się mentol.

Mentol, jest słabo rozpuszczalnym w wodzie alkoholem terpenowym. Pozyskiwany zazwyczaj poprzez ekstrakcję z roślin takich jak mięta polna (Mentha arvensis L.) czy mięta pieprzowa (Mentha ×piperita L.). Oddziałuje na receptory termiczne zlokalizowane w skórze właściwej wywołując efekt chłodzenia mimo braku obniżenia temperatury otoczenia. Poza działaniem chłodzącym potwierdzone zostały również jego właściwości znieczulające oraz przeciwświądowe.