Language

Warto wiedzieć

Warto zapamiętać

Stosując preparaty oparte o kolagen biologicznie aktywny, podczas aplikacji należy pamiętać o zasadach aseptyki, przechowywaniu preparatu w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aplikacji minimalnych ilościkosmetyku (nadmiar ulegnie złuszczeniu) na wilgotną skórę oraz o „wklepywaniu”- nie „wcieraniu” kolagenu. Ze względu na specyficzną i delikatną budowę tego białka proces wcierania powoduje nieodwracalne zniszczenie jego unikalnej struktury.

Dla ciekawych

Nanokapsułki – obojętne nośniki, w których zamyka się mikroskopijne ilości substancji biologicznie aktywnych. Pozwalają one na kontrolowane uwalnianie substancji czynnej z produktu w określonym czasie oraz miejscu. Za ich pomocą transportuje się w głąb skóry takie składniki jak: witaminy, białka, enzymy, oleje, itp. Poprzez oddzielenie wzajemnie reagujących substancji oraz ochronę związków wrażliwych przed ujemnym wpływem czynników zewnętrznych np. wilgoci, światła czy tlenu z powietrza, efektywniej wykorzystuje się substancje aktywne zawarte w preparacie kosmetycznym.
 

Kolagen - białko zwierzęce, w tym także ludzkie, podstawowy składnik włóknistej tkanki łącznej i materiał budulcowy skóry. Odpowiada m. in. za elastyczność, sprężystość i gładkość skóry. Charakteryzuje się nadzwyczajną zdolnością wiązania wody. Za najcenniejszy dla kosmetyki uważany jest kolagen III, znany również jako "kolagen natywny", tropokolagen lub Uwodniony Bioaktywny Kolagen HBC. Charakteryzuje się on również doskonałymi własnościami błonotwórczymi. Stanowi barierę ochronną dla skóry i włosów przed anionowymi związkami powierzchniowo czynnymi (ZPC) – szampony, mydła.

Polipeptydy – organiczne związki chemiczne zbudowane z pojedynczych aminokwasów (11-100 reszt aminokwasowych), jednostka o mniejszej masie cząsteczkowej niż białko.

Aminokwasy – organiczne związki chemiczne wchodzące w skład białek wszystkich organizmów żywych. Głównymi aminokwasami kolagenu są: Prolina, Arginina i Lizyna, a co trzeci aminokwas w łańcuchu stanowi Glicyna. Łańcuchy kolagenowe zawierają również Hydroxyprolinę.

Kwas mlekowy - reguluje odnowę komórkową skóry, poprzez usunięcie zbędnych zrogowaciałych komórek, dzięki czemu poprawia się struktura i koloryt skóry. Zwiększa skuteczność działania preparatów kosmetycznych, gdyż skóra przygotowana kwasami lepiej absorbuje składniki aktywne w nich zawarte. Wpływa na uszczelnienie bariery lipidowej naskórka, zmniejsza utratę wody ze skóry (obniża TEWL - przez naskórkową utratę wody) i sprzyja lepszemu nawilżeniu skóry, która staje się bardziej elastyczna i miękka. Ponadto, wpływa na produkcję kolagenu, spłyca drobne zmarszczki powierzchniowe i poprawia elastyczność i jędrność skóry, jest składnikiem przeciwstarzeniowym. To naturalny konserwant.

Melanina - naturalny barwnik skóry, chroniący ją przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Absorbuje i rozprasza promieniowanie słoneczne (naturalny filtr UV), neutralizuje wolne rodniki, ma własności antyoksydacyjne, wzmacnia system immunologiczny. Ze względu na swoje własności skutecznie chroni głębsze warstwy skóry, opóźnia proces jej starzenia.

Mikrokapsułkowana witamina A - czynnik wzrostowy, stymulując produkcję nowych komórek, wspomaga regenerację skóry. Reguluje proces keratynizacji naskórka. Odgrywa dużą rolę w metabolizmie skóry, stąd zwana jest czasami jej normalizatorem. Wywiera znaczący wpływ na równowagę wodno-tłuszczową, dzięki czemu ogranicza szorstkość i złuszczanie skóry. Długotrwałe stosowanie kosmetyków zawierających w swoim składzie witaminę A poprawia elastyczność skóry, działa na nią odżywczo, zapobiega procesom jej wiotczenia.

Mikrokapsułkowana witamina E - ze względu na zdolność neutralizowania wolnych rodników E chroni przed utlenianiem i zniszczeniem lipidy naskórka, włókna kolagenowe i elastynowe skóry. Zapobiega powstawaniu podrażnień i oparzeń słonecznych. Działa odżywczo na skórę, poprawia jej ukrwienie oraz zwiększa elastyczność tkanki łącznej. Wygładza, ujędrnia, natłuszcza i nawilża skórę. Witamina E ze względu na swoje wielostronne działanie często określana jest mianem witaminy młodości.

Mikrokapsułkowana witamina F - mieszanina egzogennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego, linolenowego i arachidonowego. Termin "witamina F" bardzo często zastępuje się określeniem niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT lub niezbędne kwasy tłuszczowe NKT. Kwasy te nie są syntetyzowane przez organizm. Witamina F przyspiesza regenerację tkanki skórnej. NNKT wraz z fosfolipidami tworzą strukturę błony komórkowej. Kwas linolowy odgrywają istotną rolę w procesach metabolicznych skóry. Witamina F odbudowuje płaszcz lipidowy naskórka i normalizuje jego fizjologiczne właściwości ochronne. Przeciwdziała to utracie wody i hamuje procesy starzenia powierzchniowej warstwy skóry. Ze względu na swoje działanie NNKT określane są mianem czynnika regulującego jej gospodarkę wodno-lipidową.

Jedwab - głównymi składnikami jedwabiu są dwa białka: fibroina (ok. 70%) i serycyna (30%). Fibroina jest białkiem posiadającym bardzo dużą zdolność wiązania i zatrzymywania wody. Jest w stanie pochłonąć 30 razy więcej wody w stosunku do swojej wagi, skutecznie zapobiega wysuszeniu naskórka. Fibroina tworzy na powierzchni skóry rodzaj cienkiej błonki, która stanowi ochronę przed niekorzystnym wpływem środowiska. Zaletą tego białka jest fakt, że nie powoduje podrażnienia nawet bardzo wrażliwej skóry.

Jedwab wykorzystywany jest również w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji włosów, nawet suchych i bardzo zniszczonych. Obecne w nim proteiny otaczają włosy cienką, niewidoczną otoczką, która działa ochronnie i równocześnie regenerująco. Jedwab zapobiega również puszeniu i elektryzowaniu się włosów.
 

Aloes - składnik doskonale nawilżający i łagodzący podrażnienia. Dzięki zdolności przenikania w głąb skóry przyczynia się do szybkiej regeneracji komórek. Wyciąg z aloesu zawiera saponiny, substancje o właściwościach ściągających, lekko odkażających. Poprawia mikrokrążenie skóry, chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.

Betaina - całkowicie naturalna niedrażniąca i nieuczulająca substancja, która ma szeroki zakres zastosowań w kosmetyce. Jest to  roślinny aminokwas (trimetyloglicyna) pozyskiwany z melasy buraka cukrowego o właściwościach pielęgnacyjnych. Nadaje się znakomicie do pielęgnacji skóry i włosów.

Redukuje przez naskórkową utratę wody i sprawia, że skóra staje się nawilżona, miękka i gładka. Zapewnia protekcję komórkową. W preparatach do pielęgnacji włosów odżywia włosy, ułatwia rozczesywanie i zapobiega ich elektryzowaniu.

Olej makadamia - wykorzystywany w kosmetyce w celu przeciwdziałania starzeniu. Ma on niezwykle regeneracyjne właściwości, a ze względu na zawartość oleju palmito-oleinowego (składnika ludzkiej skóry) jest bardzo dobrze wchłaniany przez skórę. Chroni komórki skóry i przeciwdziała ich niszczeniu. Jest on przeciwutleniaczem i ochrania skórę przed wolnymi rodnikami. Olej makadamia zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe omega 3, 6 i 9, lecytynę, i wspomniany kwas palmito-oleinowy. Olej makadamia dobrze się wmasowuje, a na skórę działa odżywczo, regenerująco, wygładzająco, poprawia jej wygląd.

Tagrol EPO1 – mikrokapsułkowany olej z wiesiołka uznawany za najbogatsze źródło NNKT i rzadko spotykany w roślinach kwas g-linolenowy (GLA) oraz fitosterole, witaminę E, związki polifenolowe. Ma zdolność kumulowania się w głębszych warstwach skóry, zapobiegając jej wysychaniu. Łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry, opóźnia proces jej starzenia. Działa przeciwzmarszczkowo, likwidując płytkie zmarszczki, wygładza skórę.

Tagrol B1- mikrokapsułkowany olej z ogórecznika zawiera krzemionkę, garbniki, flawonoidy, związki śluzowe, witaminę C, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas jabłkowy i cytrynowy, magnez, żelazo, miedź, cynk, a także saponiny i cholinę. Zalecany do pielęgnacji cery wrażliwej, dojrzałej i suchej. Ma działanie ujędrniające, zwiększające elastyczność, przeciwzmarszczkowe, a także lekko złuszczające, dzięki zawartości kwasu cytrynowego i jabłkowego.

Tagrol H1 – mikrokapsułkowany olej z rokitnika stosuje się go w pielęgnacji cery zniszczonej, przesuszonej, łuszczącej się, ze zmarszczkami, wymagającej regeneracji, podrażnionej np. opalaniem, jak również cery naczynkowej. Zaliczany do surowców przeciwzmarszczkowych. Cechuje go wysoka zawartość karotenoidów, witaminy E oraz polifenoli. Posiada zdolność częściowej absorpcji promieniowania słonecznego z zakresu UVB oraz wysoką aktywność antyoksydacyjną, co zalicza go do naturalnych filtrów przeciwsłonecznych. Olej o unikalnym składzie kwasów tłuszczowych (wysoka zawartość kwasu Omega-7), dobrze wchłaniający się w skórę, bez poczucia tłustości. Poprawia koloryt cery.

Tagrol EC1 – mikrokapsułkowany olejek z eukaliptusa bogaty w garbniki, najważniejsze jego właściwości to zdolności bakteriobójcze i antywirusowe, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, charakteryzuje się świeżym, orzeźwiającym zapachem.

Olej z drzewa sandałowego - Santalum album, jeden z najwspanialszych i najbardziej poszukiwanych składników zapachowych w perfumerii. To jeden z najcenniejszych olejków aromaterapeutycznych o bardzo różnorodnych właściwościach, bogaty w związki o charakterze trójterpenoidów, żywice, garbniki i przede wszystkim olejki eteryczne o intensywnym działaniu antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym.

Olej z bergamotki – pozyskiwany ze skórek hiszpańskich owoców bergamotki Citrus bergamia, posiada właściwości antybakteryjne, charakteryzuje się świeżym, orzeźwiającym zapachem.

Olej z grejpfruta – pozyskiwany ze skórek grejpfrutów Citrus paradisi, posiada właściwości tonizujące, charakteryzuje go świeży, orzeźwiający zapach.

Tagrol TTO1 – mikrokapsułkowany olej z drzewa herbacianego wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwbakteryjne. Spełnia ważne zadanie profilaktyczne w codziennej pielęgnacji skóry całego ciała. Usuwa z niej bakterie i grzyby chorobotwórcze, przygotowując naskórek do lepszego wchłaniania substancji odżywczych i wody.  czytaj więcej

Tagrol GN1 – mikrokapsułkowany olej z imbiru pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, oczyszcza pory, ma działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Tagrol CM1 – mikrokapsułkowany olej z rumianku jego składniki aktywne to flawonoidy, zwłaszcza apigenina i luteolina, o właściwościach przeciwzapalnych oraz wymiatających wolne rodniki, kumaryny działające regenerująco na skórę, alfa-bisabolol o silnych zdolnościach gojących, łagodzących oraz antyseptycznych, który przyśpiesza procesy regeneracji uszkodzonego naskórka, oraz azulen zwalczający wolne rodniki. Przyśpiesza proces naturalnego gojenia się skóry, łagodzi stany alergiczne i zaczerwienienia.

Tagranat Licorice1 – mikrokapsułkowany ekstrakt z korzenia lukrecji, a jego głównym składnikiem jest ekstrakt kwas glicyryzynowy (glicyryzyna) i glabrydyna. Glicyryzyna posiada silne własności wiązania wody w skórze, jest więc skutecznym składnikiem nawilżającym. Posiada silne właściwości łagodzące i przeciwpodrażnieniowe. Wspomaga regenerację komórkową. Dzięki obecności flawonoidów i izoflawonów wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Hamuje aktywność tyrozynazy, enzymu, który przyczynia się do tworzenia brązowego barwnika skóry - tworzenia przebarwień skóry. Zaliczany do składników o charakterze depigmentacyjnym. Jest dobrze tolerowany przez skórę i łatwo penetruje w głąb skóry. Glabrydyna hamuje 50% tyrozynazy bez efektu cytotoksycznego, jest 16 razy efektywniejsza w działaniu niż hydrochinon. Dodatkowo ma właściwości przeciwzapalne i przyspieszające gojenie.

Oczar wirginijski - posiada silne właściwości gojące i przeciwzapalne, stymuluje podziały komórkowe, dzięki czemu działa kojąco i regenerująco - pomocny przy gojeniu ran i drobnych uszkodzeń skóry. Zmniejsza zaczerwienie i podrażnienie powodowane poparzeniem promieniowaniem słonecznym UVB. Substancja aktywna - hamamelitanina chroni komórki skóry przed zniszczeniami powodowanymi przez promieniowanie UV. Wyciąg z oczaru ma silne właściwości antyoksydacyjne - zwalcza wolne rodniki. Jest to również dobry składnik przeciwzmarszczkowy.

Cafeisilane C – należy do rodziny silanoli, organicznych pochodnych silikonu, którego głównymi składnikami jest kofeina i kwas mannurowy. Komponenty Cafeisilane C zapewniają działanie lipolityczne (kofeina i pochodne silanolu), jak i również jednoczesną odbudowę i jędrność skóry  (kwas alginowy i pochodne silanolu).

Hydroxyprolisilane CN – należy do rodziny silanoli, organicznych pochodnych silikonu, otrzymany przy użyciu metod nowoczesnej biotechnologii w reakcji metylosilanotriolu z hydroxyproliną. Sekret działania Hydroxyprolisilane CN  związany jest ze stymulacją komórek do podziałów, poprawy ich metabolizmu, a w rezultacie wzrostem odnowy komórkowej, regeneracją skóry.

Spirulina - niebiesko-zielona alga, mikroskopijnej wielkości o ogromnych właściwościach odżywczych i pielęgnacyjnych. To alga o nietypowo wysokiej zawartości protein (60%) bogatych w liczne, wolne aminokwasy (Alanina, Arginina, Kwas Aspartynowy, Kwas Glutaminowy, Glicyna, Leucyna, Lizyna, Metionina, Prolina, Seryna, Walina). Aminokwasy te wchodzą w skład naturalnego czynnika nawilżającego skóry (NMF), który odpowiada za odpowiednie nawodnienie warstwy rogowej naskórka. Do odpowiedniego nawilżenia skóry przyczyniają się również cukry i minerały obecne w spirulinie. Spirulina jest algą o niespotykanie wysokiej zawartości kwasu gamma-linolenowego GLA. To także koncentrat witamin z grupy B, witaminy A w postaci beta-karotenu, E, K oraz minerałów (głównie żelaza, cynku, potasu, selenu, magnezu, wapnia, sodu i fosforu), które wpływają korzystnie na procesy metaboliczne, gojenie i regenerację skóry. Działa oczyszczająco, odżywia i mineralizuje skórę, poprawia krążenie w drobnych naczynkach krwionośnych, ujędrnia i polepsza napięcie skóry.

Beta-D-glukan – pozyskiwany jest z owsa, ma silne działanie nawilżające, przeciwzmarszczkowe, poprawia koloryt i elastyczność skóry. Stymuluje aktywność metaboliczną skóry, w tym syntezę aktywnego kolagenu. To również naturalny filtr UV.

Kwasy owocowe – alfa-hydroksykwasy AHA. Do najbardziej popularnych i najczęściej stosowanych w kosmetyce należą: kwas glikolowy, winowy, mlekowy, jabłkowy, cytrynowy. Mają właściwości rozluźniania warstwy korneocytowej naskórka i ułatwiają jego złuszczanie się, dzięki czemu zapewniają efekt peelingu stymulującego odnowę komórkową. Powodują pobudzenie produkcji kolagenu i elastyny, co jest szczególnie pożądane w przypadku pielęgnacji cery dojrzałej. Powodują wygładzenie zmarszczek i bruzd oraz ogólną poprawę wyglądu skóry. Rozjaśniają plamy pigmentacyjne.

Mentol - związek o silnym, charakterystycznym zapachu miętowym, jeden z głównych składników olejku miętowego. Charakteryzuje go działanie odświeżające, kojące, chłodzące, znieczulające, łagodzące podrażnienia. czytaj więcej

Keratyna - białko należące do skleroprotein - grupy białek włóknistych. Główny składnik naskórka, włosów, paznokci, itp. W składzie strukturalnym zawiera aminokwas cystynę odpowiedzialną za trwały efekt kondycjonujący. Działa regenerująco. Wykazuje działanie ochronne w stosunku do skóry i włosów przed anionowymi związkami powierzchniowo czynnymi (ZPC) – szamponów, mydeł.